Costa Rica


Spanyol nyelvtanulás és kaland középiskolásként „Costa Rica” vagyis „Gazdag Part” csodás világában remek lehetőség minden cserediák számára. A Costa Rica szó jelentése tökéletesen kifejezi, hogy mi jellemzi az amerikai kontinens centrumában található országot. Costa Ricat alig több mint 4 millió ember lakja és annak területe körülbelül Svájcéhoz hasonló. Az itt beszélt hivatalos nyelv a spanyol.

Az ország – többek közt - azért kapta a „Gazdag Part” elnevezést, mert egyedülálló növény és állatvilággal rendelkezik, ami sajátossá teszi más országokhoz képest. A csodás tájak, erdők, az óceán és a Karib-tenger teszik még vonzóbbá az utazók számára Costa Ricat. Az itt élők csak „Tico”-nak hívják magukat és jellemző rájuk, hogy odaadóan őrzik a térség hagyományait.

Az időjárás szempontjából két évszakot lehet ebben az országban megkülönböztetni, az esős évszakot, ami májustól novemberig és a száraz évszakot, ami decembertől áprilisig. Azért a száraz évszakban is van eső, csak kevesebbszer, mint a másik évszakban.

A többi Latin-amerikai országgal összehasonlítva Costa Rica gazdasága erős. Fő iparágai a turizmus, ruhaipar, banán és kávé export. Az itteni vulkanikus lejtők lábánál általában banán, kávé és ananász ültetvények terülnek el. Más latin-amerikai országokkal összehasonlítva itt a gazdag és szegény emberek közötti szakadék nem rendkívüli és a bűnözés aránya kimondottan alacsony.

 

 

Az emberek

 

A fogadó családok többsége Central Valley-ban él. Az itt élők úgy gondolják, hogy az az ember szerencsés és gazdag, akinek családja van. Nagyon aktív életet családi élnek és örömmel vesznek részt hagyományaikhoz kapcsolódó ünnepségeiken. A családok életében itt is fontos szerepet játszanak a barátok. Velük ünnepelnek, étkeznek és táncolnak, ha arra alkalom nyílik. Mindemellett tekintettel vannak az Őket körülvevő környezetre és örömmel mutatják be országuk egyedülálló állat- és növényvilágát. A spanyolok kulturális és gondolkodásbeli hatása az élet minden területén megmutatkozik, így az egyik pillanatban a kikapcsolódásnak van meg az ideje, a másik pillanatban már izgalmas új dolgok elébe kell nézni.

A gasztronómia is izgalmas területe ennek az országnak. Jellemző, hogy sok tengeri és sült ételt fogyasztanak az itt élő emberek. A „Gallo Pinto” vagy főtt rizs és bab csak egy a jellegzetességek közül, amit tortillaval szolgálnak fel. Reggelire rántottát és sonkát szolgálnak fel vagy palacsintát rengeteg sziruppal és sok-sok gyümölccsel, mint például ananász, papaya, görögdinnye és.

Az itt élők mindennapjaihoz szorosan kötődik a kávé, így az ország minden részén gazdag aromájú kávékat lehet fogyasztani, illetve, ha valaki szereti a „con leche” –t forró tejjel, azt biztos mindenhol tud majd kóstolni.

Az iskola

 

Costa Rica egy nyugodt és demokratikus modellt támogató ország. A katonaság intézménye nem létezik, helyette az oktatásra szentelnek nagy figyelmet, ezért itt a legalacsonyabb az írástudatlanok száma a latin-amerikai országokkal összehasonlítva. Az oktatás modern alapelvek szerint lett kialakítva, jellemzően kétnyelvű, így sokszor angol és spanyol a kötelező nyelv az órákon. Például ez az egyik szempont, ami igazán ideálissá teheti Costa Rica-t egy cserediák számára. A tanév februárban kezdődik. Az órák általánosan 7:30-tól délután 16:30-ig tartanak. Az órarend állandó, amihez pár választható tárgy tartozik, majd a tanítás után kerül sor az iskola utáni elfoglaltságokra. A programba történő jelentkezéshez nem kötelező spanyolul tudni, a nyelv elsajátításában segítenek majd neked a tanév során. 

Sport és Szabadidő

 

Costa Rica is a foci területén erős, így erre a sportra minden iskolában van lehetőség, ahogy röplabdára, kosárlabdára és olykor úszásra is. Emellett a tengerhez kapcsolódó sportokat is lehet választani, mint például a szörf, de ezenkívül számos lehetőséged lesz kirándulásokon részt venni, ha ahhoz több kedvet érzel. Fontos a családdal eltöltött szabadidő is, hiszen az itt élők minden családi eseményt megünnepelnek, szívesen járnak moziba, táncolni vagy barátokhoz.

 

, Brigitta vagyok. Miben segíthetek?

Kérdésed van a programról? Kérlek ne habozz kapcsolatba lépni velem.

Bali Brigitta

Bali Brigitta
Ügyvezető

Hívj
+36 30 758 4047

Küldj e-mailt
brigitta@intohungary.com

Árak

Ha szeretnél jelentkezni, de úgy érzed, hogy már lecsúsztál a jelentkezésről, akkor is nyugodtan keress meg bennünket, mert esélyed van rá, hogy lesz még helyünk a számodra!

Az ár tartalmazza
 • • Személyes beszélgetés és interjú egy előre egyeztetett időpontban 
  • Előkészítő irodalom avagy Newslink, az into információs újságja, diák, valamint szülői kézikönyv 
  • Kétnapos kötelező előkészítő hétvége minden résztvevő számára a Balatonnál
  • A vízumhoz szükséges dokumentumok beszerzése, tanácsadás 
  • 1 napos előkészítő nap San Joséban
  • Az oda- és a visszaút költségei 
  • Elhelyezés egy gondosan kiválasztott vendéglátó családban 
  • Részvétel biztosítása a tanítási órákon egy középiskolában 
  • Eligazítás megérkezés után a célországban 
  • Hasonló útirány vagy célállomás esetén együtt utazás vagy kiscsoportos utazás 
  • into póló 
  • A tanuló folyamatos figyelemmel kísérése Magyarországon ill. a vendéglátó országban 
  • Az into oklevél a program elvégzéséről 
  • Returnee találkozó Magyarországon 
  Ha valamely szolgáltatásunkat nem vette igénybe pl. idő előtti hazautazás miatt, annak költségei nem téríthetőek vissza.
Az ár nem tartalmazza
 • • Zsebpénz (kb. havi 200-300 amerikai dollár)
  • Vízum és hozzátartozó költségek 
  • Iskolai egyenruha, könyvek, esetleges iskolabusz költségek, iskolai büfében vásárolt ételek, italok, osztálypénz 
  • A célországban fakultatív kirándulások, programok költségei 
  • Biztosítás (250 000 Ft tanév esetén, féléves program esetén: 160 000 Ft) 
  • A repülőjegy terven kívüli áthelyezése saját kezdeményezésre, illetve egyéb reptéri szolgáltatások díja
Határidők
 • 2022. április 15. jelentkezési határidő a 2022-23-as tanévre
 • 2022. október 31. jelentkezési határidő a 2023. februárban induló féléves programra

Élménybeszámolók