Brexit

Tuesday 06 február 2018

Az utóbbi időben több kérdést is kaptunk a Brexittel kapcsolatban és arról, hogy hogyan befolyásolja az angliai, skóciai középiskolai progmjainkat. Az Into vezetője John Fisher sorait tolmácsoljuk.

 

Angliáról, az első, ami eszünkbe jut, az London, a királnynő, a történelem, pop zene, művészetek, angol humor. Mind csodálatos dolgok, melyeket érdemes átélni ebben az egyedi országban, ami az angol nyelv otthona. A nyelv, ami uralja az üzleti és szórakoztatási ipart.

Most viszont sokakat fogalakoztat mi lesz a Brexit után. Megváltozna emiatt Anglia? El fognak tűnni a hagyományok? Barátságtalanná fognak válni az Angolok? Ès mi lesz a fogadócsaládokkal? Talán még a kiváló felsőoktatási rendszer is átalkaul?

A válasz NEM. Minden olyan lesz, mint volt. Az iskolák továbbra is szívesen fogják fogadni a külföldi diákokat, a fogadócsaládok szeretni fogják őket, az angolok barátságosak maradnak, teát isznak, és nagyon jó zenét készítenek.

Mint sokszor a történelem során, néhány dolog változhat, például az import és export szabályozása, esetleg a bankok és az üzletek is kapnak új szabályokat, de a nap végén, temérdek beszédet követően, a sok vita után a bevándorlással és egyéb törvényekkel kapcsolatban, az angol emberek ugyanolyanok fognak maradni.

A nemzetet az emberek alkotják, nem a törvények. A sok egyezkedés után is minden olyan lesz , mint volt. A királyi család, a hagyományok tovább fognak élni, miközben mindenki folytatja a teázást és a nevetést az angol vicceken. Kár lenne mindezt kihagyni.

A cserediák-év is olyan különleges lesz mint mindig volt: az eddigi életed legjobb éve. Ne hagyd ki.

Don’t dream it. Do it!