Írország: Smaragd sziget

zöld sziget, mítosz és legenda

 

Az emberek

Az írek messze földön híresek a vendégszeretetükről, ebből adódóan a cserediákokat nem egyszerűen vendégként, hanem azonnal családtagként fogadják.

Örömmel osztják meg velük jellegzetes ír szokásaikat és a rájuk jellemző életritmust. Ez a közvetlen hozzáállás pedig a diákoknak lehetőséget ad arra, hogy gyors ütemben nyerjenek bepillantást egy tipikus ír család mindennapjaiba és az ország kultúrájába.

A fogadó család

Írországban az a természetes, hogy a cserediákok fogadó családjai kapnak hozzájárulást azért, hogy diákot fogadnak. Ezek a családok hétköznap reggelit és vacsorát adnak a diákoknak, hétvégén és ünnepnapokon természetesen teljes ellátásban részesülnek. A csereprogram során olyan zsebpénzből finanszírozandó kiadásokra kell még számítani, mint az iskolai felszerelések beszerzése, hiszen az ír iskolákban elfogadott az egyenruha viselete

.

Az iskola

Az ír középiskolák többsége lány- és fiúiskolákra tagozódik, illetve az is általános dolog, hogy az iskolai intézmények magánkézben vannak, és azok a nemzeti tantervnek megfelelően működnek. Itt az iskola két ciklus szerint van felosztva, amiből az egyik a „Junior Cycle“ 12-15 éves korú gyerekek számára, ami 5-8. osztályig bezárólag működik, illetve a „Senior Cycle“ már 15-18 éves korú tanulókat érinti, ehhez a szinthez a 9-12. osztályok tartoznak. A cserediákok általában a „Senior Cycle” ciklus szerinti osztályokban kapnak helyet és ott kezdik meg az írországi tanulmányaikat. A 10. osztályban vegyesen kapnak gyakorlati és elméleti oktatást a diákok, amit átmeneti évnek tekintenek az ír középiskolákban. A 11. és 12. osztályokban pedig már csak elméleti tárgyak oktatása folyik, ami fókuszál a későbbi tanulmányok megalapozására, ennek a végén kapják meg a diákok az iskola elvégzéséről szóló oklevelüket.

Az utolsó két év főbb tantárgyai az ír, angol, társadalomtudomány, természettudomány, matematika, testnevelés. Az iskolaévről azt kell tudni, hogy három szemeszterre van felosztva: őszi, tavaszi, és nyári ütemterv szerint kialakított.

COMBI program

1 félév Angliában és 1 félév Írországban.

A vadonatúj Combi programunk egy remek lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre két ország kultúráját ismerhessük meg egyetlen tanév alatt. Iskolaévedet Angliában fogod elkezdeni, melynek első féléve karácsonykor ér véget. Az ünnepet az angliai fogadócsaládnál fogod tölteni. Ezt követően az új évet már az ír családdal fogod tölteni, hiszen Írországban, Eire-ben kezded meg második félévedet. Ismételten új felfedezni valókkal, ötletekkel és iskolai rendszerekkel találkozol majd. Ez által nem csak az angol nyelv különböző változatait ismerheted meg, de képességeid sokoldalúságát is létrehozhatod. Kihagyhatatlan lehetőség! Az Into iroda Eire-ben elintézi az Egyesült királyságból az Eire-be való utazással kapcsolatos teendőket. Elképesztő lehetőség egy ilyen csere. Készen állsz rá?

Nyelvtanulás külföldön középiskolásoknak - HVG cikk az INTO írországi programjáról:

Angol nyelvtanulás kicsit másképp: középiskola Írországban és Skóciában

 

, Brigitta vagyok. Miben segíthetek?

Kérdésed van a programról? Kérlek ne habozz kapcsolatba lépni velem.

Bali Brigitta

Bali Brigitta
Ügyvezető

Hívj
+36 30 758 4047

Küldj e-mailt
brigitta@intohungary.com

Árak

Az ár tartalmazza
 •  Személyes beszélgetés és interjú egy előre egyeztetett időpontban 
  • Előkészítő irodalom avagy Newslink, az into információs újságja, diák, valamint szülői kézikönyv 
  • Kétnapos kötelező előkészítő hétvége minden résztvevő számára Balatonnál
  • folyamatos tanácsadás
  • 4 napos előkészítő tábor Dublinban az augusztusban induló diákok részére
  • Az oda- és a visszaút költségei
  • Elhelyezés egy gondosan kiválasztott vendéglátó családban 
  • Részvétel biztosítása a tanítási órákon egy középiskolában 
  • Eligazítás megérkezés után a célországban 
  • Hasonló útirány vagy célállomás esetén együtt utazás vagy kiscsoportos utazás 
  • into póló 
  • A tanuló folyamatos figyelemmel kísérése Magyarországon ill. a vendéglátó országban 
  • Az into oklevél a program elvégzéséről 
  • Returnee találkozó Magyarországon 
  Ha valamely szolgáltatásunkat nem vette igénybe pl. idő előtti hazautazás miatt, annak költségei nem téríthetőek vissza. 
Az ár nem tartalmazza
 •  Zsebpénz (kb. havi 200-250 EUR)
  • Iskolai egyenruha, könyvek, esetleges iskolabusz költségek, iskolai büfében vásárolt ételek, italok, osztálypénz 
  • A célországban fakultatív kirándulások, programok költségei 
  • Biztosítás (választható lehetőség; biztosítás költsége félév esetén: 140 000 Ft; biztosítás a teljes tanévre: 220 000 Ft; az Európai Biztosítási kártya kiváltása szükséges)
  • A repülőjegy terven kívüli áthelyezése saját kezdeményezésre, illetve egyéb reptéri szolgáltatások díja
Határidők
 • 2022. május31. jelentkezési határidő a 2022-23-as tanévre
 • 2022. október 1. jelentkezési határidő a 2023. januárban induló féléves programra

Orientációs tábor

Tábor az írországi középiskolai programban résztvevő diákjaink részére (augusztusi indulás esetén)

Az írországi középiskolai tanév megkezdése előtt 4 napos dublini előkészítő táborban van alkalma into-s diákjainknak részt venni. A tábor idején lesz alkalom nagy sétákat tenni a dublini kikötőben, beszélgetni tapasztalt cserediákokkal és felderíteni a város centrumát.

A megérkezéskor a reptéren táborvezetőink fognak várni Benneteket, ahogy az Európa többi országából érkező into-s német, svájci, holland vagy cseh diákokat, így az augusztus végén kezdődő 4 napos táborban nem csak Írország egyik legnépesebb és nagy történelmi múlttal megáldott városát ismerheted meg, hanem nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetsz.

A dublini tábor során jól érezhetitek magatokat a többi ország diákjaival és az orientációs előadások során hasznos információkat hallgathattok meg, ami megkönnyítheti a beilleszkedéseteket az új környezetbe. A tábor alatt az into csapata a nap 24 órájában mellettetek áll és segít nektek. Tölts el velünk 4 izgalmas, hasznos és felejthetetlen napot Dublinban!

A részvétel opcionális.

PROGRAM (a program változhat az időjárástól, létszámtól és az épp aktuális helyi eseményektől függően):

1. nap: Érkezések, szállásfoglalás, Temple Bar

2. nap: Orientáció, Bank of Ireland, Trinity College, National Gallery

3. nap: Harbour, Howth Cliff séta

4. nap: 'Good Bye' és 'Slan' Dublin, reggeli és indulás a fogadó szülőkhöz

Élménybeszámolók