Gyakori kérdések

Gyakori kérdések a külföldi tanévprogrammal kapcsolatban

Ezen az oldalon szeretnénk választ adni a leggyakrabban feltett kérdésekre. Amennyiben maradtak még kérdéseid, jelentkezz nálunk egy személyes találkozásra, ahol alaposan megbeszéljük a program részleteit és minden kérdésedre válaszolunk. Ez nem jár semmilyen kötelezettséggel, a beszélgetés után eldöntheted, hogy szeretnél-e jelentkezni a programra. Természetesen hívhatsz minket telefonon is, vagy küldhetsz e-mailt elérhetőségünkre.

Kattints amelyikre kíváncsi vagy :)

Általános kérdések, iskolával, fogadó családdaljelentkezéssel, költségekkel, utazással, repüléssel, felkészítő táborokkal kapcsolatban

Általános kérdések:

Mi a különbség az into és egyéb szervezetek között?

Három szó: tapasztalat, minőség és megbízhatóság. A szervezetünk mögött már több, mint 40 év tapasztalat van, gyakori, hogy valamikori cserediákok segédkeznek és adnak tanácsokat Neked a felkészülésed alatt. Továbbá az into köztudottan magas színvonalú programokat biztosít olyan különlegességekkel, mint a New York-i, auckland-i, torontói vagy madridi előkészítő táborok. Röviden szólva: az into megbízható szolgáltatást ajánl. alapos felkészítéssel.

Mikor a legjobb külföldön tölteni egy tanévet?

Sok diák jelentkezik 10. osztályos diákként és tölti a 11. osztályos tanévet külföldön. Egyre többen mennek ki 10. osztályosként, azaz már 9. osztályban jelentkeznek. Ezt Neked kell eldöntened, a legjobb akkor menni, amikor Te úgy döntesz, hogy ideje belevágni!

Egy teljes tanévre vagy egy fél évre érdemes kimennem?

A legtöbb diák teljes tanévre megy ki és körülbelül a 20%-uk megy fél éves képzésre és esetenként 12 hetes terminusra, ha az egy év túl hosszúnak tűnik nekik, vagy mert szeretnének ugyanabba az osztályba visszatérni a hazatérésükkor.

Veszítek majd egy évet itthon, ha külföldre megyek?

Ez az év nem számít „évveszteségnek”, inkább egy másfajta évnek lehetne nevezni. Ugyanakkor ez nem egy olyan év, amiben bármi is elvész, viszont sokkal-sokkal nyereségesebb. Érettség, magabiztosság, a világról szerzett tudás, egy folyékonyan beszélt idegen nyelv a pozitív hozadékai a külföldön töltött tanévnek, és mindenek felett rengeteg dolgot tudhatsz meg általa saját magadról, és a jövőben segíthet a karriered építésében. Az is fontos, hogy mindezt vitasd meg az iskoláddal, hogy világossá váljon, hogy kell-e osztályt ismételned, vagy ha van rá lehetőség, akkor hogyan tudsz újra a saját osztályodba visszakerülni. Előfordul, hogy különbözeti vizsgákkal folytathatod a saját osztályodban a tanulmányaid, de azért a legtöbben inkább kihagynak egy évet ilyenkor.

Az iskoláról

Melyik osztályba fogok járni külföldön?

Ez a külföldi iskola igazgatójától függ. Ha tizedikesként jelentkezel, akkor rendszerint a 11. osztályban kapsz majd helyet a külföldi osztályodban, azaz ugyanabba az osztályba jársz, mint amelyikbe itthon járnál. Egyes esetekben akár a 12. osztályba is bekerülhetsz. Ez függ attól a teszttől, amit akkor iratnak veled, amikor megérkezel az iskolába. Ha az iskolarendszer sokban eltér a saját iskoládétól vagy a nyelvi tudásod gyenge, esetleg a jegyeid nem túl jók, abban az esetben lehetséges, hogy a 10. osztályba sorolnak.

Érettségizhetek?

Az érettségi bizonyítvány megszerzésére nincs garancia és a programnak nem része ennek a feltételnek a teljesülése.  Ilyen megeshet abban esetben, ha érettségiző osztályba kerülsz az Egyesült Államokban és még akkor is megfontolás tárgyát képezi a dolog az iskola igazgatója számára.

A külföldön töltött középiskolai tanévet elfogadják Magyarországon?

Általában nem, ez az itthoni iskoládtól függ. Néhány iskola, inkább a két-tannyelvűek esetenként elfogadják egyes tantárgyak jegyeit, ami azt jelenti, hogy ezekből nem kell különbözeti vizsgát tenned. Kiutazásod előtt mindenképpen beszéld meg az iskoláddal és ha kell, akkor írásban is egyezzetek meg a program utáni elvárásaikról.

Kapni fogok jegyeket és iratnak velem teszteket a program ideje alatt?

Igen, Te is ugyanúgy, mint a többi diák jegyeket fogsz kapni és teszteket is íratnak Veled. Ezeken neked átlagosan legalább közepes osztályzatot kell elérned. 

Milyen nagy lesz majd az iskolám?

 Amerikában, Kanadában és Új-Zélandon olyan iskolákkal dolgozunk, melyek különféle méretűek lehetnek, így valamelyikbe 250 egy másikba akár 3500 tanuló is járhat. Nincs olyan szervezet a világon, amelyik képes volna ezt irányítani. Az első dolog, amit meg kell találni, az a fogadó családod. Először megtaláljuk Neked a fogadó családod, utána leszel beíratva a helyi középiskolába. Amerikában és Kanadában a helyi kerület középiskolájába kell járnod. Fontos dolognak számít, hogy az iskola jó színvonalú oktatást nyújtson. Angliában az iskolák nagyobbak, de kevesebb iskolai tevékenységet ajánlanak és egyes foglalkozások specializálódtak a középiskola utolsó két tanévére (ezért hívják úgy őket, hogy Sixth Form Colleges).

Lesznek más cserediákok is az iskolában?

Rendszerint vannak. Az iskola különböző nagyságrendben vesz fel cserediákokat annak megfelelően, hogy mekkora a befogadóképessége. Ha vannak már cserediákok az iskolában, akkor azok különböző nemzetiségűek. Meg kell jegyezni, hogy Új-Zélandon, Kanadában és Ausztráliában sok ázsiai diák jár a középiskolákba. Ők nem cserediákok, hanem rendes diákok, akik teljes időben kapnak képzést egy év elteltével. Mi csak 3%-nak tudunk helyet biztosítani a saját diákjaink közül a külföldi középiskolákban. Például egy 300 fős iskolában csak 3 tanuló kaphat helyet az into-tól. Sajnos itt annak is megvan a kockázata, hogy egyéb szervezetek nem veszik figyelembe a korlátozásokat, az oktatás színvonalától elvárt minőséget és annyi diákot helyeznek el, amennyit csak tudnak.

Milyen tantárgyakat tudok majd felvenni?

A tantárgyajánlatok gyakorta sokszínűbbek külföldön, mint Magyarországon. A szokásos kurzusok, mint matematika, természettudományok, képzőművészetek és nyelvek mellékesen ajánlottak egyéb kurzusokhoz képest, mint az újságírás, csillagászat, autó mechanika és informatikához képest, nem is említve a sport tevékenységek közötti széles választékot.

Nem beszélek spanyolul vagy portugálul, ennek ellenére jelentkezhetek Argentínába, Brazíliába vagy Spanyolországba?

Argentínába nem kötelező a spanyol nyelvtudás, Brazíliába pedig portugál nyelvismeret nélkül is elfogadjuk a jelentkezésedet. A tanulóknak csak egy kis százaléka beszél spanyolul és portugálul, de ennek ellenére csodás tapasztalataik vannak és megtanulnak folyékonyan beszélni ezeken a nyelven. Segítségül egy egyhetes nyelvtanfolyamot tart a fogadó szervezet az országba történő megérkezéskor. Mindenesetre mi azt tanácsoljuk, hogy mielőtt indulnál, vegyél spanyol vagy portugál nyelvleckéket, így gyorsabban fejlődhetsz a megérkezés után és könnyebb lesz a beilleszkedés.

A fogadó családdal kapcsolatos kérdések:

Milyen kritériumok alapján választanak fogadó családot?

A fogadó országokban szigorú kritériumai vannak annak, hogy egy diák a megfelelő fogadó családba kerüljön. A háznak és környezetének egészségesen tisztán tartottnak kell lennie és fontos azt is megtudni, hogy a család milyen okból szeretne cserediákot fogadni. A családok erkölcsi bizonyítványát előzetesen lekérik és kinti munkatársaink személyes interjú során győződnek meg a fogadó család alkalmasságáról. Fontos az is, hogy a család minden tagja támogassa a külföldi diák befogadását.

Hogyan választ az into fogadó családokat?

Amerikában a partnerszervezeteinknek nagy kiterjedésű helyi képviselői és koordinátori hálózata van. Ők látogatják meg a fogadó családokat, akik a hálózat hatáskörébe tartoznak. Az Amerikai Egyesült Államokban az Állami Minisztériumnak vannak szabályai arra nézve, hogy a fogadó családnak kocsival két órányi távolságra, vagy 150 mérföldes körzetben kell lennie a helyi képviselő lakhelyétől számítva. Minden fogadó családnak bizonyítottan büntetlen előéletűnek kell lennie és egészséges környezetet kell nyújtaniuk a diák számára. Az is elő szokott fordulni, hogy a tanulónak meg kell osztania a szobáját valakivel, de ez történhet azzal az okkal, mert a tanuló jelentkezési anyagában azt olvassa a fogadó család, hogy a diák nem bánná, ha szobát kéne megosztania, hisz így az érdeklődési köreiket is meg tudnák egymással osztani. Végül a fogadó család aláírja az egyetértését arról, hogy tudomásul vették a program szabályait. Más into országokban, mint Anglia, Írország, Skócia, Argentína vagy Spanyolország, szintén a helyi koordinátorok látogatják meg az otthonokat, ahogyan az azt Egyesült Államokban teszik. Ezekben az országokban is a fogadó családnak alá kell vetnie magát egy teljes körű rendőrségi ellenőrzésnek az into tagjainak és személyzetének közreműködésével. Csak ebben az esetben válik a fogadó család elfogadottá a szervezet számára. Végül a fogadó család maga választja ki, hogy ki fog beleilleni legjobban a családjukba.

Miért akarnak a családok cserediákot fogadni?

Minden családnak megvannak a saját indokai. Egyes családok gyermekeinek talán sosem volt meg a lehetőségük rá, hogy utazhassanak és egy cserediák vendégül látása új kulturális tapasztalatokat hoz egy másik országról a saját otthonukba. Egyes családoknál az elődei jöhettek abból az országból, ahonnan Te, és azért választanak Téged, mert szeretnék újraalkotni azokat a kötelékeket azzal a kultúrával, ahonnan a nagyszüleik és dédszüleik származnak. Olyan is előfordul, hogy az európai országok iránt érzet csodálatból vagy kíváncsiságból választanak diákot. Mindenekelőtt, ezek az emberek nagyon büszkék a saját országukra és az a vágyuk, hogy megmutathassák a kultúrájukat egy fiatal külföldi diáknak.

Mikor fogok információkat kapni a fogadócsaládomról?

Nincs megállapított időpont erre nézve, akkor, amikor az elhelyezésről szóló papír elkészül. Ez lehet az év elején vagy akár augusztus végén is. Minden esetben informálva leszel az into illetékes irodájából azon a napon, ahogy az elhelyezésről szóló papír megérkezik az irodába. Angliában és Spanyolországban az elhelyezések egészen gyorsak. Az Egyesült Államokban erre nézve a kormány egy olyan rendeletet hozott, mely szerint minden diáknak augusztus 31-ével helyet kell találni.

Kell majd templomba járnom a fogadó családommal?

Ha a fogadó családod jár templomba és szeretnék, hogy velük tarts, abban az esetben igen. Például egy amerikai szertartást nem lehet összehasonlítani az európaiakkal. A templom nagy szerepet játszik az amerikaiak társasági életében és ez vonatkozik néhány esetben a kanadaiakra is. Rengeteg esemény, akár sport tevékenységek szerveződnek például a tizenévesek számára a helyi – különböző felekezetű – plébániákon keresztül. A tanulóink általában pozitív hírekkel érkeznek vissza a templomi tapasztalatokat illetően. Az európai fogadó országokban a templomba járás nem szokott elvárt szempont lenni, de érdemes kulturálisan nyitottnak lenni, ha a fogadó családod szeretné bemutatni magát Neked erről az oldaláról is.

Cserélhetek fogadócsaládot, ha probléma adódik?

Az mindegy, hogy milyen gondosan próbál a partnerszervezetünk megfelelő családot találni, problémák mindig keletkezhetnek, ahogyan a saját otthonodban is. Az is eltart egy ideig, hogy alkalmazkodj ahhoz az életmódhoz, ami a fogadó családodnál jellemző. Tőled is elvárt, hogy légy aktív és dolgozz azért, hogy fejlődjön ki egy jó kapcsolat közted és a fogadó családod között. Neked is segítened kell a felmerülő problémák megoldásában. Ha úgy gondolod, hogy nem tudsz együttműködni, akkor a helyi képviselődet kell hívnod, hogy segítsen elrendezni a dolgokat.  A legfontosabb dolog az, hogy légy őszinte és nyitott a dolgok megvitatására. Természetesen, ha pattanásig feszül a hangulat közted és a fogadó családod között, akkor van arra lehetőség, hogy fogadó családot cserélj. A legjobb, ha ebben a helyzetben is udvarias és illemtudó maradsz a fogadó családoddal.

Kap bármilyen honoráriumot a fogadó család?

Ez országonként változó. Valahol kisebb összegeket kapnak a családok segítségnyújtásként a kiadásokra, mint fűtés elektromosság stb. Új-Zélandon, Ausztráliában, Kanadában és Angliában a családoknak fizetnek, hogy fedezni tudják a költségeit az ott tartózkodásodnak. Akárhogy is, ezek a költségek már benne vannak a program árában. Amerikában a fogadó családok önkéntes alapon vállalják a diák fogadását.  A helyi képviselők gondot viselnek rád, nem foglalkoznak az anyagiakkal, felismerik, hogy a vendéglátónak és a cserediáknak különleges felelősségei és kötelezettségei vannak és ez egy hosszú távú kötelezettség.

Visszautasíthatom a fogadó családot, ha úgy gondolom, hogy nem illik hozzám?

Közvetlenül indulás előtt nem utasíthatsz vissza fogadó családot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy előbb meg kell ismerned a fogadó családot és élned egy darabig velük mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, és hibásan ítélkeznél azokról az emberekről, akiket nem is ismersz.

Lesz saját szobám?

Rendszerint kaptok saját szobát. Akárhogy is, légy felkészülve, hogy a szobád esetleg kisebb lesz, mint amit otthon megszoktál. Néhány esetben meg kell osztanod a szobádat a fogadó testvéreddel vagy egy másik cserediákkal. Minden esetben ganatáljuk a saját szobát diákjaink számára. 

Segítenem kell a házimunkában?

Cserediákként a család része vagy és nem vendég. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a dolgok érvényesek rád, mint a fogadott testvéreidre, úgy mint kocsi mosás, fűnyírás vagy mosogatás. Illetve folyamatosan rendben kell tartanod a saját szobádat az ottléted alatt.

Messze leszek majd az iskolától?

Csak nézd meg a saját barátaidat itthon, és azt látod majd a vendéglátó országodban is, egyesek elég közel laknak ahhoz, hogy gyalog jussanak el az iskolába, másoknak busszal kell járniuk. Ez függ attól, hogy hol lakik a fogadó családod.

Mikor van a legmegfelelőbb idő a nyaralásra a szüleimmel, mielőtt a program elkezdődik?

Egyik szervezet a világon sem tudja azt megelőlegezni, hogy mikor érkezik majd meg az elhelyezésről szóló papír.  Neked és a családodnak július közepétől szeptember közepéig szabaddá kell tennetek magatokat, hogy elérhető légy, amikor repülőre kell szállni. Azt ajánljuk, hogy május és július közepe között vegyétek ki a vakációtokat, tekintve, hogy időre lesz szükséged a vízumigényléshez. Az előkészítő tábor rendszerint június első és második hétvégéjén szokott lenni. A szabályok szerint a cserediákos egy éved ideje alatt az a legjobb, ha a szüleid maguknak terveznek be egy vakációt szeptember közepétől. 

A jelentkezési anyaggal kapcsolatos kérdések:

Mi a kritériuma annak, hogy a programba felvegyenek?

15 és 18 év közötti diáknak kell lenned. Átlagosan jó iskolai eredménnyel kell rendelkezned. Nem szabad bukásra állnod olyan főbb tantárgyakból, mint matematika, és különösen nem a fogadó országod nyelvéből. A legfőbb szempont a számunkra a személyiséged, a motivációid, a nyitottságod más kultúrák iránt és az akaratod, hogy alkalmazkodj a program szabályihoz, és el tudd fogadni azokat.

Mintadiáknak kell lennem ahhoz, hogy bevegyenek a programba?

Nem. Úgy érezzük/gondoljuk, hogy az átlagos eredmények kielégítőek a számunkra, ha adott egy nagyfokú/mintaértékű motiváció. Hozzáigazodni egy más típusú életformához, megoldásokat lelni az ott keletkező problémákra a flexibilitásod által és a nyitott gondolkodásmódúnak lenni nem iskolai osztályzatok kérdése.

Hogyan tudok megpályázni egy helyet az into programjába?

A honlapunkon a "Jelentkezz most" vagy az "Ingyenes tanácsadás" gombra kattintva tudsz időpontot kérni. Ezt az igényedet mi azonnal meg is kapjuk, feldolgozzuk és jelentkezünk nálad. De írhatsz a chat ablakban, írhatsz email címünkre: info@intohungary.com, vagy hívj minket telefonon: 0630 758 4047. 

Választhatok magamnak régiót az országon belül?

Amennyiben január 31-ig jelentkezel az amerikai, angliai programra, van területválasztási lehetőséged. Spanyolország esetében is lehet választani egyes városok közül felár ellenében.  Ugyanez érvényes Franciaországra és Ausztráliára. Azt tudnod kell, hogy programod sikere nem azon múlik, hogy az ország melyik területén laksz. Ez ugyanis elsősorban rajtad és a fogad családodon múlik. Munkatársaink igyekezni fognak a számodra legmegfelelőbb család kiválasztásában, akik lakhatnak bárhol az országban.

Költségekkel kapcsolatos kérdések:

Milyen egyéb költségek vannak a programáron kívül?

Vízumköltségek, zsebpénz, fakultatív kirándulások a fogadó országban, amiket az iskolád ajánl, iskolai ebéd, vagy esetleg iskolai egyenruha vásárlás és könyvek, attól függően, hogy milyen országba vagy iskolába mész.

A repülés:

Mikor fogom megtudni a repülőgépem indulásának dátumát?

Abban a pillanatban, ahogy megkapod az elhelyezésedről szóló adatokat meg fogod kapni a repülés részletes adatait a fogadó családoddal kapcsolatos információkkal együtt. Ezt a részt is át kell írni, hogy miután beérkezett a az elhelyezésedról szóló anyag, akkor foglaljuk be repjegyedet.

Egyedül vagy csoportban utazom majd?

Azok a diákok, akik részt vesznek a fogadó országban szervezett orientációs táborokon, azok csoportban utaznak (pl.: az Egyesült Államokba, Kanadába). Megérkezéskor a tábor vezetői közvetlenül az Előkészítő Táborokba kísérnek. Ha más célállomás felé tartasz, mint Argentína, Ausztrália, Új-Zéland vagy Dél-Afrika, akkor rendszerint kisebb csoportokkal együtt helyeznek el, vagy a jelentkezők számától függően egyedül utazol.

Felkészítő táborok

Mikor kezdődnek a táborok?

Balatoni felkészítő tábor- Kiutazásod előtt, május végén, június elején tartandó. E tábor keretein belül szituációs játékok és tréningek segítségével készítjük fel a diákjainkat. Munkánkat minden esetben két/három öregdiák is segíti, akik mesélnek a programjaikról.

Kiutazás után:

New York: július végétől szeptember elejéig hetente indulnak turnusok London, Toronto, Madrid, Róma, Párizs: augusztus vége Koppenhága: augusztus közepe Sydney, Auckland: július eleje vagy január vége

Utazással kapcsolatos kérdések

Utazhatok a program ideje alatt?

Persze! Amikor külföldön vagy, akkor rendszerint kapsz információkat azokról az utazásokról, amiken részt vehetsz. Ezek költségei nincsenek benne a programárban. Mindamellett nálunk alapelv, hogy a diákjaink nem utazhatnak egyedül a program ideje alatt. Azt csak felnőtt kísérettel tehetik meg több napos kirándulások esetén. Fontos az utazásról tájékoztatni a fogadó szüleidet és a területi képviselődet. Illetve azt a szüleid is jóvá kell hagyják papíron. Az into-nak nincs lehetősége a fogadó országban a tanév alatt kirándulást szervezni vagy szabadidős utazásokat ajánlani.

Szerezhetek vezetői engedélyt külföldön?

Az USA-ban előfordul, hogy van lehetőség vezetői tanfolyamon történő részvételre. Itt kaphatsz jogosítványt, de a tanfolyam végeztével sem vezethetsz az USA-ban. Illetve az a pár nap, míg vezetői leckéket veszel az Egyesült Államokban és aztán megkapod az engedélyed, nem elegendő, hogy a jogosítványod honosítsd Magyarországon, hisz több leckére lehet szükséged, hogy itthon letehesd a vizsgádat.

Az into ajánl ösztöndíjakat?

A bentlakásos iskolai program keretén belül lehetőség van arra, hogy a financial aid megigénylésével a tandíjad egy részét jóváírják, amennyiben elegendő kreidtet tudunk összegyűjteni neked.

Mi történik a külföldön töltött egy év után?

-Az into egyik jellemzője, hogy a program végeztével korántsem ér véget a kapcsolatod velünk. Az Into egy úgynevezett into Alumni/Öregdiák hálózatot szponzorál, ami lehetővé teszi, hogy az öregdiákok találkozhassanak Öregdiák bulin zenével, játékokkal, mulatsággal és rengeteg újratalálkozás barátokkal az ország minden pontjáról. Továbbá tréningeken vehetsz részt, hogy tábor vezetőkként, trénerekként részt vehess a Balatoni Felkészítő táborban, segíthetsz nyelvi kiállításokon a standunknál, tarthatsz prezentációkat az into-ról és a programjainkról középiskolákban, stb. Úgyszintén az Öregidákokat kérjük fel az információs Nyílt napokon, hogy csatlakozzanak hozzánk és osszák meg a tapasztalataikat az érdekődőkkel. Ez a módja a tapasztalatok átadásának megkönnyíti egy másik diák kiutazását külföldre, lehetőséget ad egy eredményes év külföldön történő eltöltésére és tágítja a diákok látókörét. Öregdiákként pedig a cserediákokkal tartasz fenn kapcsolatot, hogy segíthess választ adni a kérdéseikre és a kezdeti feszültebb időszakon átlendítsd őket.